fbpx

Skifer er steintøft

Publisert: 26. juli 2018

Skifer har noe ingen andre materialer har, nemlig identitet, kompleksitet og en dimensjon av evighet.

Sitatet er hentet fra et intervju med arkitekt Jan Olav Jensen i ”Skiferboka” og sier kanskje det meste, tenker du. Men tar du en tur innom Skifer-Thorsen i Sandefjord, vil du oppdage at det er mye mer å si om naturproduktet som lever et godt liv som bygningsartikkel helt uten å bli påvirket av trender.

– Norsk skifer er miljøvennlig, påstår Per Otto Thorsen. – Skifer skårer stort når du tar i betraktning hele utslipps-syklusen, forklarer han.

Pasjon for skifer

Per Otto har tatt over ledelsen av bedriften som faren Helge etablerte i 1988. – Men det er fortsatt Helge som er Skifer-Thorsen, mener sønnen.

For en journalist med svært mangelfull kunnskap om norsk geologisk skiferhistorie, oppleves far og sønn som jevnbyrdige skiferkapasiteter. Iveren etter å formidle skiferens kvaliteter og fordeler er også temmelig likt fordelt, kan det virke som.

– Vi har en sterk pasjon for skifer, innrømmer Per Otto.

Motstandsdyktig

Det er ikke mulig å gjengi i detalj alt det spennende to blad Skifer-Thorsen kan vise fram av, og fortelle om, skifer. Men at skifer er et materiale som trumfer det meste annet av bygningsmaterialer til enkelte funksjoner, sitter igjen som et klart inntrykk.

Evighetsdimensjonen arkitekt Jensen peker på kan begrunnes helt saklig.

– Norsk skifer har høyt kvartsinnhold. Kvarts brytes ikke ned av frost og sur nedbør. Den tæres heller ikke så lett opp av saltvann. Derfor er norsk skifer en kvalitetsvinner, sier Skifer-Thorsen. Motstandsdyktigheten mot erosjon er blant årsakene til at Skifer-Thorsen har levert skifer til takene på noen av fyrene i Ytre Oslofjord. – Betongstein på taket blir spist opp fort av saltvannet. Skifer tæres ikke opp, forklarer han.

Som fløyel

Han peker også på at produktet er tidløst. – Ulike materialers popularitet svinger opp og ned. Men skiferen holde stand litt uavhengig av trender, sier Helge. For har du først brukt skifer en gang, kommer du til å fortsette med det, skal vi tro Skifer-Thorsen.

Det er mykt å gå på og ikke kaldt som keramikkfliser. Det er som fløyel å ta på, forteller den eldste Skifer-Thorsen. Og skiferen har skaffet ham mange venner.  – Våre kunder blir gjerne venner for livet. De kommer jo alltid tilbake og vil ha mer, år etter år. Når hyttefolket dukker opp, er det et godt vårtegn!

Utvikling

De 30 årene Skifer-Thorsen har levert skifer fra Sandefjord, er kort tid sett i geologisk perspektiv. Mye er det samme. Skiferens styrke, for eksempel.

– Du kan kjøre bil på den, sier Per Otto. Men i løpet av de få årene har det skjedd noen vesentlige endringer.

Skifer er mykt som fløyel, sier Per Otto Thorsen.

– Materialet er jo det samme. Men tidligere leverte vi ubehandlet naturstein. I dag er vi i stand til å bearbeide steinen på en annen måte enn tidligere. I dag kan vi få fram mange ulike overflater med ulike farger og mønstre, forteller den eldste Skifer-Thorsen.

Tar en utfordring

Kom gjerne innom hos Skifer-Thorsen og slå av en prat – lytt og lær. Og har du selv noen ideer til bruk av skifer, er du hjertelig velkommen til å teste mulighetene.

– Din idé er vår utfordring, pleier vi å si. Vi har 30 års erfaring, men fortsatt er mye ugjort, sier stein-entusiastene på Raveien rett utenfor Sandefjord, som ikke bare kan tilby deg norsk skifer. – Vi skaffer deg også skifer fra Kina. Derfra innfører vi også kantstein og støttemur av granitt. Marmor og sandstein henter vi fra Italia, Portugal og Tyrkia. I tillegg fører vi markprodukter som heller, kantstein, støttemur og belegningsstein fra Benders, forteller Skifer-Thorsen.

980x150