fbpx

Trendy å bygge smart

Publisert: 7. juli 2021

Mange vil at den nye hytta ved sjøen skal framstå som en hytte og ikke en stor enebolig. Det setter krav til effektiv utnyttelse av et begrenset areal.

Arkitekt MNAL Helene Hov mener det er spennende å jobbe med kompakte løsninger. Det gjelder å bygge smart, sier hun.

– Det er en trend at byggherrene ikke ønsker å bygge stort, sier arkitekt MNAL Helene Hov i det Sandefjords-baserte arkitektkontoret Kvartal 19.

Hun viser til at når 60-tallshytter rives for å bygge nytt, er det ikke sjelden at hytteeieren ønsker seg noe som gjerne er mindre.

– Jeg tror blant annet det kan ha med vedlikehold og byggekostnader å gjøre. Men mange er også opptatt av at hytta skal ha «hyttefølelse», og mange er miljøbevisste.

Nøye planlagt

Om hytta skal være liten, er ikke nødvendigvis behovene for plass og moderne funksjoner små.

– Som arkitekt står vi ofte overfor omfattende krav, sier Hov.

Hun mener at det å jobbe med kompakte løsninger er krevende, men spennende.

– Ofte blir resultatet godt, fordi hver kvadratmeter er nøye planlagt. Det gjelder å bygge smart.

Terrenget avgjør

Mange ønsker at hytta skal bygges i vedlikeholdsfrie materialer. Det brukes mye kledning i tre, gjerne i materialer som ikke skal behandles.

– Slike kledninger gråner og glir fint inn i landskapet.

Stedstilpasning har vært, og er, et typisk trekk ved nye hytter. Terrenget legger premisser for arkitekturen. Det er ønskelig med minst mulig terrenginngrep, slik at mest mulig av naturen på utsiden beholdes. 

– Hyttefolk er glad i naturen og vil gjerne observereskiftninger gjennom dagen og året.

Naturen inn og stua ut

Behovet for å være nær naturen kommer også til uttrykk gjennom ønsket om store vindusflater.

– Det er et ønske om å ta del i det som er ute mens man er inne, sier Hov.

Hun forteller at byggherrene gjerne er opptatt av å utvide innerommet mot uteområdet.

Mange vil ha store skyvedører som fjerner skille mellom ute og inne. Ved å åpne skyvedørene kan stuearealet med letthet bli mye større.

Lyse tresorter

På samme måte som ute, er det tre som dominerer inne i hytta. Det er ikke lenger den ubehandlede furua fra 60/70-tallet eller de senere hvitmalte, profilerte panelene som etterspørres. I dag er det lysere, ubehandlede flater, enklere panel eller finér som er i vinden.

– Mange er opptatt av miljø. Noen bruker trefiber som isolasjon og bygger hytta i massivtre. Norske treprodukter er mye brukt, forteller arkitekten. 

Mange sovemuligheter

Hytta er fortsatt familiens samlingspunkt. Flere soverom skal dekke behovet for både familie og gjester. Et behov for privatliv gjør at mange ønsker at soverommene skal ha en viss avstand seg imellom. Det kan være styrende for utformingen av bygget.

– Det kan blant annet løses ved å bygge hytta i en U-form eller som en L.

Hun sier at det er en økende trend å benytte seg av saltak for å øke volumet på hytta.

– Det kan gi mulighet for hems eller lagringsloft, sier Helene Hov.

Moderne hytte ved sjøen

Som erstatning for en tidligere, gammel hytte og flere annekser på eiendommen, ble hytta på Vannøya i Sandefjord satt opp i 2014. Den 90 kvadratmeter store hytta har en lang og smal bygningskropp som følger

«hvalskrottfjellformasjonene».

Hytta har skilt hoved- og gjesteromsfløy med en åpen, overbygd passasje. Kledningen består av ubehandlet sedertre på veggene og båndtekking med sink på taket.

Hytta er tegnet av arkitektkontoret Kvartal 19.

980x150