fbpx

På langturer med el-sykkel

Publisert: 4. april 2022    -   Skrevet av: Hakon

Monna Nordhagen og Tor Inge Dolve startet med tursykling etter de passerte 50 år og har laget om lag 20 faste ruter fra hytta på Østerøya i Sandefjord. De deler gjerne tips fra sine sykkelgleder.

To glade syklister på langtur i Vestfold
Monna og Tor Inge har oppdaget sykkelglede i Vestfold.

– Etter at ungene ble voksne bestemte vi oss for å prøve sykling for å holde oss i aktivitet. Vi ble bitt av basillen med en gang og gikk raskt over til el-sykler. Med el-sykler kan vi oppleve lange distanser mot Larvik, Tønsberg eller innover mot Gokstad og videre, forteller Monna.

På sykkel langs Lågen i Vestfold
Sykkeltur langs Lågen i Vestfold.

Tur i lun skjærgårdsidyll

Ett av favoritt-strekkene er fra Østerøya og retning Larvik, til Tjøllingvollen og så videre til Kaupang. – Vi sykler først på Haneholmveien, over på Tjøllingveien og så inn på Husebyveien eller Østbyveien. Vi finner alle de smale og slyngete veiene vi kan. Over alt er vi omgitt av småhus, gårder, vekslende natur; skog, åkre, strender og svaberg – helt fantastisk, sier hun.

Landeveissykling i Vestfold
Bølgende landskap med åker og åser møter deg på landeveissykling i Vestfold. Foto: Visit Vestfold.

Europas fineste sykkelveier

Monna og Tor Inge har syklet mye de siste 10 årene og har blant annet syklet Kattegatt-leden fra Gøteborg til Helsingborg som har vært kåret til Europas fineste sykkeltur. – Jeg vil si at sykkelturer i Vestfold er finere. Det bugnende Vestfold-landskapet med både sjø, jorder og åser, hvor det går slakt opp og ned, er nydelig. Kattegattleden er kanskje bedre tilrettelagt med merking og hotell, men sykkelopplevelsen er definitivt bedre i Vestfold. Å følge asfalterte «tverrveier» med lite trafikk, som svinger seg gjennom landskapet, er en opplevelse jeg anbefaler alle. Det er nesten som «rolling hills» i Toscana, forklarer Monna.

Øyhopping til Veierland med sykkel anbefales. Øya har kiosk og restaurant. Foto: Visit Vestfold.

 

Les også om «Paleleden – Tines nye paradis»

Et mangfold

Det er med andre ord et mangfold av sykkel-muligheter i Vestfold? – Ja, vi lager nye ruter hvert år. På våren, når vi er litt utrente, blir det 3-5 mils-turer mens på sommer og høst kan det bli opp til 9 mil. Du kan for eksempel ta med sykkel på fergen til Veierland og sykle videre på Hvasser-siden. Vi tar pauser med niste på utsiktspunkter eller stopper på et bakeri eller is-kiosk. Turene våre varer som regel i 2-4 timer og så smaker det ekstra godt med en kald øl på hytta når vi kommer hjem, smiler hun.

980x150