fbpx

Selvsagt er den menneskeskapt, den vakre hytta langt ute i Sandefjords-skjærgården. For bygningen er definitivt skapt, nærmest som et kunstverk – ikke bare bygget. For samspillet mellom menneskenes behov og naturens premisser er byggekunst opp i en høyere enhet. Sommerhuset ligger lavt i terrenget og følger tomtens naturlige topografi.

– Det har vært et godt og tett samarbeid mellom arkitektene i LOGG arkitekter AS og oss. Vi utfyller hverandre på en fin måte, sier Joachim Andersen, daglig leder hos entreprenørfirmaet Andersen & Bakke AS.

Ask i veggene

For den som er opptatt av materialbruk, er hytta et kroneksempel på bevisst valg av materialer. Da hytta sto ferdig til innflytting sommeren 2019, gikk ytterveggene i ett med brunjorda i skogsholtet ikke langt unna. Noen måneder senere er kledningen som har vært eksponert for sol allerede grå.

– Kledningen av varmebehandlet ask, eller termoask, gråner og gjentar fargene fra svabergene omkring. Det gjør at tiltaket integreres i de omliggende bergene, forteller Andersen.

Ubrutte flater

Fra landsiden av hytta brytes den sammenhengende veggflaten i de tre bygningskroppene kun av en glassvegg i midten. De mange dørene fra utsiden til soveromsavdelingene har fått spesialtilpasninger.

– For å skape illusjonen av ubrutt flate bygde vi om dørene slik at de går i ett med veggen, samtidig som det gir lys inn på rommene, forteller Andersen.

Gangarealet på utsiden av hytta er belagt med tresviller i eik omgitt av grå grus, noe som forsterker preget av natur.

Store glassdører som kan åpnes i sin helhet skaper en illusjon av at den sosiale sonen befinner seg ute i naturen med sjøen på den ene siden og varme svaberg på den andre.

Tre kropper

De tre bygningskroppene har ulike funksjoner. Ytterfløyene inneholder soverom og bad, mens den midtre kroppen domineres av sosiale soner, kjøkken og stue. De store glassfasadene ut mot sjøen kan åpnes i sin helhet. Når det også på innsiden av den midtre bygningskroppen er store dører som kan åpnes, skapes det en illusjon av at den sosiale sonen befinner seg ute i naturen med kort vei til sjøen på den ene siden og varme svaberg på den andre.

– Gulvet i deler av den sosiale sonen er belagt med epoxy. Det tåler juling og tillater at uteaktiviteter kan trekkes inn uten å skade gulvet, sier Andersen.   

Kortreist eik

Mens ask dominerer ute, er det eik som har prioritet inne. Både vegger, gulv, spiler i taket og dører har et enhetlig preg.

– Materialene, både ask og eik, er skåret og høvlet spesielt til dette prosjektet av vår faste leverandør av lauvtrevirke, Emne3 i Horten, forteller Andersen.

Mens eikematerialene er basert på kortreist trevirke, er asketømmeret importert fra Danmark og tilvirket i Horten.

Nytt på gammel tomt

Den vakre hytta i Sandefjord ligger ti meter fra sjøen. Og selv om den er ny, er den kun en erstatning for en gammel hytte som hadde gjort tjenesten gjennom mange år.

– Det bygges ikke nye hytter langs sjøen i Vestfold uten at en gammel hytte erstattes, sier Andersen.

Han sier at mange hytter ble satt opp på 1950-tallet og kun var rimelige krypinn som ga tak over hodet. Opp gjennom generasjonene ble det bygd på, eller det ble satt opp en bod, en sjøbod eller et anneks.

– Når nye hytter settes opp i dag, slås gjerne arealet av de ulike gamle byggene sammen til ett areal, forteller Andersen.

Joachim Andersen, daglig leder hos entreprenørfirmaet Andersen & Bakke AS.