fbpx

Hytta viser hvem du er

Publisert: 1. mars 2016    -   Skrevet av: Kalle Seip

Skal du bygge om hytta. Eller kanskje du skal bygge på? Kanskje er du så heldig at du skal bygge helt nytt. Uansett bør du bruke tid – tid til tenke.

Hytta framstår kanskje som like viktig for den norske identiteten som naturen, sier amerikaneren Ellen Rees til nettsiden UiO. Hun har studert fenomenet hytte gjennom et omfattende forskningsprosjekt.

– Når du skal gjøre noe med hytta di, mener jeg det er viktig at den reflekterer de menneskene som skal bruke den, sier interiørarkitekt Eline Eide i arkitektfirmaet Point i Sandefjord.

Identitet

Interiøret er en viktig faktor for å skape identitet.

– Interiøret skaper liv i ei hytte, sier hun.

Hyttas uttrykk vil være forskjellig om det er et voksent par som skal bruke den sammen med gode venner, om det er en storfamilie som inntar sommer-residensen eller om den skal være et godt sted å jobbe fra.

– Farger, materialvalg, lys og tekstiler er med på å skape identitet, mens møbler er prikken over i-en. Det er viktig å tørre å satse, sier Eide.

IMG_0128

Soner

Rominndeling – eller soneinndeling – har i seg mange muligheter som fraviker fra standard. Stikkord er fleksibilitet.

– Åpne arealer mellom kjøkken, stue og spise-stue kan markeres ved nivåforskjeller. Du kan også bruke en glass-skyvevegg som kan åpnes for å skille eller slå sammen to soner etter behov, sier hun.

En lettvegg som ikke går helt til taket kan skape kontakt og åpenhet mellom to soner. – Den kan gjerne være basis for en garderobe på den ene siden og bokhyller på den andre.

Siktlinje

Interiørarkitekten er også opptatt av et tredje begrep, nemlig siktlinjer. Det kan være at materialvalget i gulvet knytter flere rom sammen, eller at lyssettingen inne fortsetter i uterommet og visker ut overgangen mellom innerom og natur.

– Å skape siktlinje kan også gjøres ved farge eller beplanting, sier Eide som uansett mener at funksjon må ha hovedfokus.

– Ofte blir resultatet best i et nært samarbeid mellom kunde og interiørarkitekt. Kundens behov er fundamentet, mens arkitekten sitter med redskapet, sier hun.

980x150