fbpx
Sommergjesten

Hanne Kroghs ferieparadis

Publisert: 1. juni 2024    -   Skrevet av: Hakon

– Min manns mor er født og oppvokst på Hvasser. Og det tok ikke lang tid før jeg også ble hodestups forelsket i dette idylliske sommer-paradiset, forteller Hanne Krogh.

OSLO 201206068 Artist Hanne Krogh og Trygve Sundbø hjemme i Holmenkollåsen FOTO: ROGER NEUMANN/VG

– Lykken er når familien samles rundt sommerlige bølgeskvulp, de fine strendene eller på knatter ute i havet på båttur med termos og pølser på bålet, tilføyer hun.

Vi har stilt noen spørsmål til Hanne Krogh; om hennes ferieparadis i Vestfold samt litt om hennes karriere og fremtid. Først lurer vi på hvordan hun strandet akkurat her. – Da jeg var ung og studerte på Blindern, kom en dag en venn og sa; Hanne, nå reiser vi og ser på havet! Det ble mitt første besøk på den vakre øya ytterst i Oslofjorden. Da vi akkurat hadde passert Øra-brua, sa jeg til vennen min: Hvis jeg noen gang skal ha et landsted, håper jeg det blir her på Hvasser! Og tenk at det ønsket gikk i oppfyllelse, smiler Hanne.

Mye av hytta ble bygd selv

Den første hytta begynte med at de gjerne ville ha et landsted sammen med moren til hennes mann Trygve forklarer Hanne Krogh. – En dag ringte en fastboende journalistkollega av meg og tipset om at denne tomten var til salgs. Det viste seg at det var Trygves inngiftede tante som skulle selge. Byggetillatelsen var klar, så det var bare å gå i gang. Da var det ikke noe å lure på. Vi kjørte i gang og bygde grunnmuren selv og da vi hadde ryddet tomta for busker og trær var det et naturlig hull på 4 x 8 meter, som ble et svømmebasseng, forteller Krogh.

Hvasser og Vestfold er det beste sommerstedet i verden

Om Hanne fikk velge ett sommersted i hele verden, ville hun valgt Hvasser. – Jeg har vært på mange eksotiske steder, men sommerlivet på denne øya er alt jeg ønsker meg. I tillegg ligger den bare en svipptur fra Oslo. Ingenting slår norske sommerkvelder, hvor man med familie og venner kan være ute så lenge man vil. Dessuten er veien kort til alt annet Vestfold har å by på. Tønsberg fylles av opplevelser på sommeren – og det er ikke langt til de andre byene heller. Jeg har mange fine minner fra både Larvik, Stavern, Sandefjord, Horten og Holmestrand, sier hun.

Perfekt beliggenhet

Hytta til Hanne og Trygve ligger akkurat utenfor 100-meters-grensen, men med nydelig utsikt over sjøen. – Det er bilvei helt frem, bondegårder, noen få hytter, sauer som beiter og fredelig og rolig. Likevel er det bare noen få minutters gange til sandstrand, badebrygger og båthavn. Vi bruker bare 10 minutter til golfbanen og det samme til to fine tennisbaner. I idylliske Sandøsund finnes kafeer, restauranter og butikker for enhver smak, forteller Hanne.

Barndommens sommerminner

Vi spør hvilke barndomsminner Hanne har fra sommeren. – Mine aller fleste sommerminner er fra Haugalandet. Da jeg var liten og fremdeles bodde i Oslo, reiste vi alltid til mors hjemby, Haugesund, i feriene. Så hav og måkeskrik var og er sommer for meg. På hytta skrev jeg en gang en sang som heter «Sommerdrøm»;

inspirert av barndomsminner og alle somrene på Hvasser. Den sang jeg også ved åpningen av Færder Nasjonalpark:

Lyng og hav og vestavind

Er i sommerdrømmen min

En grusvei gjennom kløver

Solen varmer, og det støver

Og sommerdager er så lange 

At selve lykken lar seg fange

Inn i kropp og sjel og sinn 

– i sommerdrømmen min.»

Hytta er avslapning

– Hva liker du best å gjøre på hytta? – Vi lever hektiske liv, reiser mye og jobber ofte i helgene. Dermed er Hvasser først og fremst sol og sommer. Jeg liker aller best å ikke legge for mange planer, de dagene når ingenting haster og venner og familie er rundt meg på alle kanter. På hytta skal batteriene lades, fremhever Hanne.

Elsker kreative prosesser

– Etter en lang artistkarriere, hva er det du for tiden ser frem til? Det beste jeg vet, er å finne på nye ting, selve prosessen fra idé til virkeliggjørelse. Det har nok vært drivkraften til og kjennetegnet på det aller meste av hva jeg har gjort i rampelyset. Jeg elsker ro og fred, gode bøker og koreanske TV-serier. Men ingenting kommer opp mot det å stå på scenen. Der er jeg mest levende, der er jeg aller tryggest – og der er jeg helt og fullt meg. Tenk, så heldig jeg har vært – som har verdens beste jobb. Jeg har mange gøyale og spennende planer fremover, bare vent, smiler hun.

Største høydepunkt i karrieren

– Hva er høydepunktet? – Jeg har lyst til å nevne så mye; selve starten da jeg første gang vant MGP som femtenåring – og tok det store steget fra anonymitet og inn i spotlighten, rollen som Sonja i «Reisen til julestjernen», alle årene med julekonserter, de store showene jeg har fått lage, ikke minst i Vestfold, med de tre operatenorene…
Men det er vanskelig å komme utenom «La det swinge» og Eurovision-seieren til Bobbysocks i 1985. Norge hadde aldri vunnet før, og sto fullstendig på hodet da vi vant. Det var en seier som betydde noe for norsk musikk. NRK ba meg velge komponist, og jeg er evig takknemlig for Rolf Løvlands unike evner til å lage hiter og at jeg fant den sprell levende og herlig begavete Elisabeth Andreassen som makker. Jeg har opplevd utrolig mye gøy, men hva kan toppe en hjemkomst med mange tusen mennesker på Svinesund og mennesker i bunad og flagg hele veien fra grensen til Oslo? spør Hanne.

Derfor ble det sang og skuespill

– Journalister har spurt: «Når valgte du å bli artist?». Men, jeg tror valget måtte ha vært å ikke bli artist. Jeg var artist helt fra starten – på tross av at jeg alltid har hatt mange interesser. Men, jeg hadde ikke noe valg. Allerede som fire-åring sto jeg på disken i godtebutikken og fikk stupedame-pastiller i honorar. Siden da har scenen vært mitt hjem, forklarer hun.

Hannes erfaringer og råd

– Hvilke råd vil du gi dine barn? – At man på scenen kan si en av to ting; enten «Se på meg!» eller «Jeg ser deg!». Det gjelder ellers i livet også. Jeg har pleid å si at man bør gi barna sine tre ting: Humor, selvtillit og gode manerer. Da klarer de resten selv. Men, respekt og oppmerksomhet overfor absolutt alle mennesker er viktig. Og at du alltid må bevare undring og kunnskapstørst. Hvis du fortsetter å tenke nye tanker, blir du aldri gammel, men ikke tenk deg bort fra livet. Vi må våge å leve livet uten fasit, sier Hanne.

Utvidet med ny hytte

Enken på nabohytta etterlot seg et ønske om at Hanne og familien skulle få førsterett til å kjøpe, om arvingene ville selge. – Vi ønsket at barna skulle bruke stedet her også når de ble eldre og slo til. Vi fikk innvilget søknad om en dobling av størrelsen og satte i gang med å bygge drømmehytta med fire soveværelser, tre bad og alt moderne og nytt. I tillegg bygget vi terrasser, en i naturstein med utsikt mot sjøen og en i lerk, perfekt for å sole seg usjenert, forteller hun.

Den nye hytta er til salgs – håper på gode naboer

– Men nå skal hytta selges? – Vi bygget den nye hytta med tanke på barna som sagt. Det var lenge en god tanke, men da det kom til stykket, ville de heller prioritere litt bedre bo-steder hjemme i Oslo. Dessuten trives de godt sammen med oss i den gamle hytta. Vi har god plass, og vil slåss med spørrespill og diverse familie-leker – uansett hvor vi sover. Har vi middagsgjester, er alle velkommen, uansett alder. Vi aksepterer barnas ønsker, men det svir litt å selge. Vi har lagt hjertene våre i dette prosjektet og føler at hytta ble akkurat som vi ønsket. Nå ser vi frem til å få noen gode naboer her, avslutter Hanne.

980x150