fbpx

Beis eller maling?

Publisert: 4. mars 2016    -   Skrevet av: Kalle Seip

Om du velger å beise eller male hytta di utvendig, er langt på vei et spørsmål om smak og behag. Men maler du, kan du vente mye lenger før du må trå til neste gang.

– Vil du se treverkets tegninger, er beis det rette. Liker du best en jevn, dekkende glatt overflate, velger du maling, sier Erik Martinsen Fargerike Bjørvik i Sandefjord. Han forteller at mange hytter på fjellet benytter seg av beis.

– Her er det vanligere med maling eller dekkbeis, forteller han.

Holder lengst

Selv vil Martinsen anbefale maling. – Det holder lengst, og tar derfor bedre vare på treverket, sier han og legger til at de færreste ønsker vel å bruk ferien på å henge i veggen med en malerkost.

– Leier du folk til å utføre jobben, er det ingenting å lure på. Maling er dyrere enn beis, men arbeidskostnadene er mye høyere enn maling- eller beiskostnadene, forteller han.

Lysere

Hyttetradisjonen var opprinnelig furupanel inne. Med årene blir furuen mørk, og mange ønsker å skape et lysere innemiljø. – Da kan du enten bruke en panellakk eller panelbeis til å lysne treverket, sier Martinsen. Men stadig flere velger å male også innvendig for å løfte standarden på hytta.

– En malt flate kan gi et enda lysere inntrykk, sier han.

Foto: Jotun 1001 Egghvit
Foto: Jotun 1001 Egghvit

Flere strøk

Utvendig anbefales to strøk uansett om du beiser eller maler. Innvendig er det litt mer arbeidsomt å male en tidligere beiset eller umalt vegg enn å beise.

– Da må du først legge på en sperregrunning og kvistlakk. I alt bør du ha minimum tre strøk. Benytter du beis, klarer du deg med ett til to strøk, forteller Martinsen.