fbpx

– Barna trenger kultur

Publisert: 22. april 2021

Sommerferien byr på både bading, lek og hyggelig samvær på hytta. Men i ti dager i juli kan ferieopplevelsen toppes med spennende kulturopplevelser for barn i alle aldre.

– Wow – så kult!

Femåringen Tobias gjorde store øyne da han, etter å ha gått gjennom hovedinngangen på Hjertnes Kulturhus, kom ut på festivalområdet ved utescenen og gjennom porten til barnefestivalen MiniFjorden. 

– Da sa han ikke mer. Han ble helt stum. Men så satte han i full fart inn i eventyrverdenen med spennende grønnsaksboder og blomster, spill og lesekroker, forteller Fredrik Gustavsen, pappaen til Tobias.

Etterlengtet

Gustavsen mener at MiniFjorden er et etterlengtet tilbud til foreldre som ønsker å gi barna gode kulturopplevelser.

– Her i Hjertnes Kulturhus er det jo også noen enkeltforestillinger som er fine å få med seg, men at noe gjentas årlig i festivalformat, er flott. Dessuten er kvaliteten på forestillingene svært høye, mener pappaen til Tobias.

Sterkt inntrykk

Bak en festival står det som regel noen ildsjeler. Det gjør det også i Sandefjord. Ideen om å skape et eget kultur-univers for barn, dukket opp da skuespiller og sanger Lasse Vermeli var på en sykehusturne på mange av landets barneavdelinger. 

– Møtet med de barna som brutalt blir revet bort fra hverdagslivet sitt, gjorde et sterkt inntrykk, sier Sandefjords-kunstneren.

Lasse Vermeli vil vise det beste som lages av kunst og kultur for barn.

– Uansett hvem foreldrene var, hva slags økonomisk bakgrunn de kom fra eller geografisk tilhørighet de hadde, var innlevelsen og engasjementet fra barna enormt.

Hjertnes Kulturhus

Den opplevelsen inspirerte Vermeli. Han bestemte seg for å gjøre sitt for at barn, uansett bakgrunn, skulle få et så godt kulturtilbud i sommerferien som mulig. 

Sommeren 2018 realiserte han med kunstnervenner og en viktig gjeng med frivillige fra Sandefjord drømmen om å tilby MiniFjorden til alle barn i Vestfold. 

– Jeg er også takknemlig for at Sandefjord kommune velvillig stiller opp ved at Hjertnes blir bygget om i to uker om sommeren til et magisk univers. 

Norges største

– Sommeren 2020 var preget av korona-epidemien. Det til tross, trygget av godkjente smittevernstiltak, klarte vi å gjennomføre arrangementene tredje året på rad, forteller Vermeli, som er klar til å åpne dørene til MiniFjorden for kulturopplevelser også kommende sommer.

– Der skal vi vise det beste som lages av kunst og kultur for barn, sier han.

Skuespilleren har en fem-årsplan. 

– Innen 2026 skal MiniFjorden være Norges største barnefestival.

– Jeg er også takknemlig for at Sandefjord kommune velvillig stiller opp ved at Hjertnes blir bygget om i to uker om sommeren til et magisk univers.

Magisk

Barnefestivalen MiniFjorden lar barna få tilgang til alt fra teater, litteratur og musikk og om noen år: billedkunst, visuell kunst, dans og film. Visjonen på sikt er at alt skal kunne skje under festivalen. Kultur i hele sin bredde skal gjøres tilgjengelig for barn.

– Barnets første møtet med kunst er ekstremt viktig å ta vare på. Vi skal ta barna på alvor, sier en entusiastisk festivalsjef, som med MiniFjorden vil skape et magisk univers for barna. 

– Barnet møter en helt egen eventyrverden.

MiniFjorden har fått fantastisk respons. 

– Det er ekstremt motiverende, mener Vermeli. 

– Vi har med oss et fantastisk og uunnværlig team i ryggen som støtter oss og heier på oss. Det betyr at vi har mulighet til å bygge dette arrangementet akkurat her i Sandefjord.

980x150