fbpx

Nytt liv i gammel skjærgårdshistorie

Publisert: 22. mars 2019    -   Skrevet av: Tekst og foto: Kirvil Håberg

Kombinasjonen av at alt måtte gjøres, og at ingenting var lov, uten godkjent søknad, skremte ikke Sigurd og Helene Hammerstad fra å kjøpe det gamle skipperhuset på Søndre Årøy i Færder nasjonalpark.

TOTALRENOVERING: De gamle bygningene på Søndre Årøy, med både skipper og rederhistorie har fått nytt liv.

– Her har vi hatt en arbeidsleir i over to år. Både håndverkere og familie har blitt satt i jobb, sier Helene.

Hun, Sigurd og datteren Sabine (21) nyter sommerferiedagene i finværet på øya. Nærmere bestemt i parets nyrenoverte skipperhus på vestsiden av Søndre Årøy.

Denne sommeren er familiens første på øya uten storprosjekter. Nå glitrer nemlig stedet om kapp med sjøen og sola, men veien dit har kostet en haug av tid, penger og søknader.

– Det er en never ending story. Det er mange ting som gjenstår, men jeg liker å ha prosjekter, sier Sigurd. Helene nikker bekreftende.

– Han elsker prosjekter.

Blytungt prosjekt

Da paret kom over den falleferdige eiendommen på Søndre Årøy hadde de nettopp avsluttet et heftig tiår på hestegården de hadde bygget opp og drev ved Drammens-fjorden. Årene på gården hadde gitt dem nok av erfaring i rehabilitering.

– Oppbyggingen av gården var kjempegøy, men blytungt. På et tidspunkt hadde jeg tre fulltidsjobber og så nesten ikke barna. Da mulighetene til å selge og å få et normalt liv dukket opp, grep vi sjansen og solgte, forteller Sigurd.

Og med intensjoner om å gjøre minst mulig oppussingsarbeid på et nytt sted, gikk paret rett i fella etter å ha vært på visning.

– Stedet så ikke ut. Tomta var som en overgrodd jungel, og da vi åpnet døra slo råtelukta mot oss. Dette blir gården nummer to, det blir et mareritt, tenkte jeg, sier Sigurd.

Likevel gikk det ikke lang tid før de hadde revurdert og kjøpt stedet.

Med interesse og kjærlighet for Vestfold og skjærgårdshistorie, satte de i gang.

Et bygg som trengte mirakler

HAVFARGET TØMMER: I entreen ble det satt inn en kakkelovn som er bygget på stedet. Trappen ble justert og åpnet opp og tømmeret malt som havet. Stolene langs veggen sto igjen fra de forrige eierne.

De gamle bygningene var totalt nedslitt og tomta gjengrodd. Det var på tide med et skikkelig ansiktsløft.

Gulv ble åpnet, råte fjernet, taket isolert, vinduer og ovner restaurert, ja halve huset ble nærmest revet ned og bygget opp igjen. De gamle materialene som fremdeles var brukbare ble nennsomt plukket ned, skånsomt restaurert og satt opp igjen.

– Vi elsker gamle ting. Huset fortjente at vi satt i stand de gamle vinduene og gulvene i stedet for å bytte ut med nye. Vi kan virkelig ikke få rost de kunnskapsrike håndverkerne nok. Det var et bygg som trengte mirakler, sier paret.

Med på kjøpet fulgte de gamle møblene som hadde stått der i årevis. Disse har blitt rengjort og er satt i stand. Nå pryder de huset med all sin prakt og historie.

Godt samarbeid

– Den første sommeren vasket vi ned stedet og bodde oss inn. I løpet av sommeren hadde vi funnet ut av hva som måtte gjøres. Og takket være fantastiske håndverkere og et meget godt samarbeid med nasjonalparkforvaltningen, kommunen og fylkesmannen er resultatet etter to  års arbeid blitt utrolig bra, sier Sigurd imponert over hvor godt systemet har fungert.

TRE GENERASJONER: På bildet er det bare tre fra familien Hammerstad, men gjennom sommeren samles tre generasjoner på sommerstedet.

  Vi har søkt om absolutt alt her, og føler vi har blitt både sett og hørt av kyndige politikere og forvaltningsorganer, sier han.

På Færder Nasjonalparks facebookside fikk Sigurd ros for renovasjonsarbeidet.

– Nok et forfallent hus i vår skjærgård er restaurert til nytt liv. Denne gangen gjelder det en svært gammel bygning på Søndre Årøy, med både skipper og rederhistorie. Sigurd Hammerstad har gjort en imponerende restaurering av denne historiske bygningen på Søndre Årøy, skriver de.

Helårsbolig

Men det er ikke bare nasjonalparken som setter pris på oppgraderingen. Også naboene over sundet og i området rundt har gitt sin velsignelse.

– De sier det ser helt likt ut som i gamle dager, bare at det er blitt litt mer ryddig og ordentlig her. Da tenker jeg vi har gjort noe riktig. Det er veldig hyggelig, sier Sigurd.

Nå benyttes landstedet av tre generasjoner gjennom hele sommeren, men eiendommen er registrert som helårsbolig. Om arbeids-situasjonen tillater det er ikke Helene og Sigurd fremmed for å flytte inn i de historiske stuene på permanent basis.

– Her har vi lyst til å bli. Et slikt sted krever stadig nye prosjekter, det passer meg utmerket, sier Sigurd.

980x150