fbpx

”Må ha” i hytteapoteket

Publisert: 27. april 2018

Latter og lek i strandkanten kan fort endre seg til smerte og gråt. Da er det viktig å ha både kunnskap og hjelpemidler som lindrer. Apoteker Bror-Lennart Mentzoni ved Gokstad Apotek i Sandefjord har tips og råd.

– Det viktigste du kan ha i førstehjelpskapet, er det du skulle ønske du ikke hadde bruk for. Den slags finnes det masse av, sier apoteker Bror-Lennart Mentzoni ved Gokstad Apotek i Kilen i Sandefjord.

– Ingen hadde vel planlagt eller ønsket å tråkke på et glasskår i fjæra eller på turstien. Men det kan fort skje, og da bør det helst være kort veg til både rensemidler og plaster, sier han.

Obligatorisk

Et velfylt medisinskap kan stilne gråten og gi plass til latteren igjen.

  I de aller fleste hytteapotek eller medisinskap er det sannsynlig at du finner smertestillende midler. Litt hodepine dukker jo opp fra tid til annen selv om det er ferie.

– Plaster og smertestillende medisin er obligatorisk i et medisinskap. Men også midler mot allergi bør være tilgjengelig, sier Mentzoni og peker på at lett pollenallergi kan dempes med reseptfrie medikamenter.

– Jeg har selv aldri hatt bruk for kompresjonsputer til å legge på kuttskader, sier Mentzoni.

– Men det er likevel viktig å ha i skapet. Det kan stoppe blødninger dersom kuttet er dypere enn det en plasterlapp kan håndtere, sier han.

– Det viktigste du kan ha i førstehjelpskapet, er det du skulle ønske du ikke hadde bruk for. Den slags finnes det masse av, sier apoteker Bror-Lennart Mentzoni ved Gokstad Apotek i Kilen i Sandefjord.

Brannskader

I badesesongen er det mange muligheter for at glede erstattes av smerte. Det er ikke til å komme bort i fra at brennmaneter oppleves som en plage for mange.

– Er du uheldig og svømmer inn i en manet, er det fint å ha et lokalsmertestillende medikament som for eksempel xylocain. Den kan brukes av voksne og barn i alle aldre og er smertelindrende også i forbindelse med mindre brannskader og overflateskader på hud, så som solbrenthet og insektstikk, sier Mentzoni.

Ved mer alvorlige brannskader er det viktig å legge på en brannbandasje eller branngele.

– Det reduserer skaden på vei til legen.

Godt utstyrt

Øyendråper eller skyllevann kan være kjekt å ha i skapet. Med en øyebadekopp er et irriterende rusk i øyet enkelt å fjerne.

– Fyller du også skapet med saks, pinsett, støttebandasje, sportstape, sårvask for å unngå uønskede bakterier i såret, en flåttfjerner, et myggmiddel og et førstehjelpshefte, skulle du gå sommerferien trygt i møte, sier Mentzoni som minner deg på å at du selvsagt må sikre at du har de medisinene du eventuelt bruker til daglig tilgjengelig også på hytta.

Nytt og tørt

Siden medisinskapet skal inneholde det du helst ikke vil bruke, skal du ikke ergre deg over at du fra tid til annen må kaste remedier fra tid til annen, mener Mentzoni.

– Det er viktig å gå over innholdet i skapet en gang i året. Medisiner som er utdatert, må byttes ut med nytt. Det du skal kaste, tar du med på apoteket for å destrueres, sier han og legger til at du helst ikke skal oppbevare medisinskapet ditt på badet der det er høy luftfuktighet.

– Medisiner skal oppbevares tørt.

980x150