fbpx

Gøy på landet

Publisert: 31. mars 2019

Se for deg et sted der barn og foreldre leker sammen. Store og små synes det er like gøy. Det vil du garantert oppleve om du tar en tur der tidsklemma ikke finnes og foreldrenes skuldre er senket. Da er du i Foldvik Familiepark.

– De beste minnene fra barndommen er når mor og far lekte med meg.

Det er Sigmund Foldvik som minnes gleden ved lekenheten som oppstår når barn og voksne har tid sammen.

– Slik har vi det også her i parken. Lek uten at det skal være adrenalinkick. Det er jordnært, et sted du kan gå barbent i gresset og ha nærkontakt med dyr.

Odelsgutt Sigmund Foldvik skulle egentlig leve av jordbærproduksjon. Fortsatt dyrkes det jordbær på Foldvik, men han og kona Helene har i dag hovedfokus på familieparten.

Stor på jordbær

Det var egentlig jordbær Sigmund skulle leve av. Han var odelsgutt til Foldvik Nordre ved Stavern, en gård som på begynnelsen av 2000 tallet daglig sendte av gårde en semitrailer med kvalitetsbær i toppsesong. I tillegg benyttet både vestfoldinger og hyttefolket muligheten til selv å plukke fryseren full.

– På begynnelsen av 2000-tallet var vi blandt Norges største jordbærprodusenter, sier han.

Ekte vare

I dag kan du fortsatt kjøpe jordbær på Foldvik. Men for de fleste er gården en oase av opplevelser for barn og voksne, en oase som blir større for hvert år.

– Hvert år må vi ha noe nytt å by på, noe som ikke andre opplevelsesparker har. Parken vår blir aldri ferdig, sier Helene Foldvik.

Hun er gift med Sigmund og driver parken sammen med han.

– Men det er viktig at det vi bygger parken ut i fra, er at det er en bondegård. Det er ingen kulisse, sier hun.

Dyr og lekeapparater

Egentlig startet familieparken i det små helt tilbake til 1980-tallet. Sigmund hadde kaniner som hobby, og faren, Erling, var også veldig glad i dyr.

Foto: Dag Jenssen, Foldvik Familiepark

– Når det var marked, kunne han komme hjem med en kalv fordi han likte kalver, forteller Sigmund.

På gården var det også høner, og selv om de solgte egg, var det nærmest å regne som en hobby.

– Da vi ikke kunne ha barn i selvplukker-åkeren, ble det til at barna fikk lov til å være sammen med dyra. Far satte også opp en enkel huske, ei sklie og en sandkasse.

Nærheten til dyr og lekestativer ble stadig mer populært blant barna i området, og gården ble nærmest å regne som et gratis SFO.

Fra jordbær til familiepark

1997, det året Sigmund overtok gården etter foreldrene Erling og Hanna Marie, var et råteår. De opplevde avlingstap på jordbæra.

– Jeg måtte ta en avgjørelse. Enten ville jeg leve av gården på heltid, eller, hvis det ikke lot seg gjøre, ville jeg ta meg fullt arbeid utenfor gården, forteller han.

Resultatet ser vi nå. Han satset på gården, men ikke bare på jordbær. Foldvik Familiegård ble fra 1999 et bein å stå på for bonden på Foldvik Nordre.

– Det gikk ti år med underskudd. Men fra 2011 var familieparken viktigere for økonomien enn jordbæra.

Kunnskap

– Vi har bygd opp parken stein for stein, sier Helene.

Foldvik Familiepark er i blitt et eldorado for både barn og voksne. Men det er også et sted for formidling av kunnskap.

Foldvik Familiepark

– Det er viktig for oss å fortelle barn at egg er noe vi får fra hønene, og kjøtt kommer fra dyr, ikke fra Gilde. Når ungene kommer hit, vil de utvikle respekt for dyra, sier hun og forteller at i tillegg til Sigmunds kaniner kan du møte både lama, geiter, griser, kalver, hester og ulike fugler som papegøyer og undulater.

– Vi har rugemaskiner, slik at barna kan se hvordan kyllingene klekkes.

Mye å velge i

Dyra er viktige på bondegården. Men traktoren Råtass, som du kan sitte på med rundt på gården, er også et naturlig innslag på Foldvik. For den lekne – noe alle blir når de kommer dit – er det mer enn 50 ulike ting å gjøre eller se på.

Sigmund og Helene gleder seg til å offentliggjøre årets nyhet, i det året parken fyller 20 år.

– Tøffen tog er veldig populært, og det tar deg med på en rundtur i skogen, forteller Helene.

Hvert år settes det opp en teaterforestilling som spilles daglig i høysesongen.

– Her kan du også hoppe og skli, klatre og kappkjøre, rutsje i taubane, hoppe i høyet, leke i med vann i plaskedammen og gjøre mye annet morsomt.

Årets nyhet

Men du kan glemme lommeboka. Du betaler ved inngangen, og kan deretter nyte parkens aktiviteter uten å regne på hva du har råd til.

– Vi har satt opp gassgriller i parken til fri benyttelse for den som tar med seg mat, forteller hun og ønsker velkommen til årets sesong.

Sigmund og Helene gleder seg til å offentliggjøre årets nyhet, i det året parken fyller 20 år.

– Den får du vite hvis du følger med på vår facebook-side. Men hemmeligheten røpes ikke før etter påske!

980x150